מדי כמה חודשים עולה מחדש נושא נמל התעופה החלופי לאויר. פעם זה שר התחבורה, אחריו מופיע שר התיירות ולאחרונה גם ראש עירית באר שבע התחיל להשמיע את קולו בנושא. משום מה, כולם החליטו שישנו צורך עז להקים נמל תעופה חלופי/משלים (ההגדרה משתנה כל יום שני) לנתב"ג.
במשך תקופה ארוכה התכנון המקורי היה להקים נמל שכזה בחלקה הצפוני של הארץ, אך לחצים של ארגונים שונים הביא לעצירת פרויקט נמל התעופה באזור מגידו. כעת מתאמץ ראש עיריית באר שבע, רוביק דנילוביץ' להעביר את הפרויקט לאזור הסובב את בירת הנגב.
לכאורה מדובר ב פרויקט גרנדיוזי כמותו נראים בודדים בארץ, אך לפני שבודקים עלויות, מיקומים ומתחילים למנות ראשי ועדות וסמנכ"לים, ישנן כמה נקודות שדורשות הבהרה.
עמוס פה
אחת הסיבות לרצון העז לפתוח נמל חלופי הוא הפחתת העומס על נתב"ג. הגיע הזמן לנפץ את המיתוס! על איזה עומס כל השרים מדברים? ב2010 נחתו בנתב"ג 86229 טיסות בינלאומיות. אם לוקחים בחשבון את יום כיפור בו הנמל לא פועל ואת השעות הבודדות בלילה בהן אין פעילות, אנו מגיעים לממוצע של כמעט טיסה (1) כל חצי שעה. אם נניח שהיה עומס מיוחד מצד טיסות מאילת שנוחתות בנתב"ג, אפשר לעגל את המספר לטיסה כל 20 דקות. הנתון הזה רחוק מאד מנמלים עמוסים בעולם כגון פריז שארל דה גול (CDG) ונמלים מובילים אחרים בעולם העומדים על כדקה הפרש בין טיסות.
חשוב לציין שבנמלים אלו ישנם בדרך כלל כמה מסלולים ובנתב"ג רק אחד פעיל. לידע כללי ב2014 יפתחו 2 מסלולים נוספים שכרגע סגורים לצרכי הרחבה שתביא גידול בכמות הטיסות ונוסעים. למה להשקיע מיליונים כדי להאריך מסלול אם גם ככה עוברים? כרגע כל הטיסות מופנות למסלול 1 אך עד כמה שידוע לי ב2014 כמות הטיסות לא הולכת לשלש עצמה. היא כנראה תגדל באחוזים בודדים וטיסות אלו יתפרשו בין המסלולים השונים.
עומס על נמל תעופה יכול להתבטא גם בכמות נוסעים, ב2010 עברו בשדה כ11.5 מיליון נוסעים בטיסות בינלאומיות שהם כ31.5 אלף נוסעים ביום. אם נוסיף לנתון זה את טיסות הפנים עדין נגיע לפחות מ34 אלף נוסעים ביום. לשם השוואה, בתחנת הרכבת של סבידור מרכז (ארלוזורוב) שבתל-אביב עוברים מדי יום קרוב ל38 אלף נוסעים בממוצע. לא שמעתי שמישהו מתכנן תחנה חלופית לזו של ארלוזורוב…
6000 מקומות עבודה חדשים
זה הנתון שמבטיחים לנו ראשי הרשויות בדרום כתוצאה מהקמת הנמל החדש. אם אכן כך הדבר, אז יאללה בוא נקים כבר נמל! 6000 מקומות עבודה לא נוצרים בקלות. אך נראה שאותם ראשי רשויות שכחו לקחת כמה דברים בחשבון…. לא כל חברות התעופה יסתערו על הנמל החדש. תחילה המדינה תאלץ לתמרץ אותן להשתמש בו בדרכים שונים ועד שיגיע לכמות טיסות מספקת כנראה שיעברו כמה שנים, בנוסף לשנים שיעברו עד שהנמל יפעל (שלא לדבר על הנחת אבן יסוד). לא משנה באיזה אזור של המדינה, לא אמורה להיות בעיה לגייס את העובדים הנחוצים לרוב התפקידים, אך מה יקרה עם התפקידים החשובים כמו פקחי טיסות למשל? לישראל חסרים כבר היום פקחי טיסות לנמלים השונים ואלו אף נאלצים לתזז בין הנמלים השונים הפרוסים לאורך ארץ ישראל.
נחזור לאותן חברות התעופה שיקבלו תמריצים כדי לעבור מנתב"ג, ברגע שזה יקרה, כמות העבודה בנתב"ג תפחת ומן הסתם מה תהיה ההחלטה הראשונה? פיטורי עובדים כמובן! בסופו של תהליך אין כל צל של ספק שמספר מקומות העבודה (סה"כ של 2 הנמלים) יעלה, אך לא ב6000 מקומות אלא בהרבה פחות. האם זה עדין שווה את ההשקעה? לא כל כך בטוח
מה תעדיפו?
לרובנו נתב"ג הוא הנמל הנגיש והנוח ביותר. לא בטוח שנתלהב לנסוע שעה נוספת לאמצע המדבר כדי לעלות על טיסה. גם ככה אנחנו לא מדינה גדולה, אז למה צריך לשרוף קילומטרים סתם?
אלטרנטיבות?
למה לא לפתח את הנמלים הקיימים כיום? בזמנו שדה התעופה של חיפה (HFA) הפעיל טיסות לעמאן (AMM) ובחודשי הקיץ כרגע משמש כנקודת יציאה לטיסות מסחריות לקפריסין. בחיפה והקריות גרים למעלה מחצי מיליון תושבים ואלפי בתי עסק בגדלים ומתחומים שונים. גם כאן השקעה מינימאלית בשדה תוכל להגדיל אותו ולאפשר קבלת טיסות לטווחים ארוכים יותר.
שדה דב (SDV), הוא אמנם שדה בעייתי מבחינת הבניה סביבו, אך בכל זאת כרגע ממריאים ממנו מטוסי סילון ובעבר יצאו ממנו טיסות ללרנקה (LCA) שבקפריסין. אם יעבירו את השדה לים (עוד פרויקט גרנדיוזי ודמיוני) זה יפתור עוד יותר את הבעיות.
מה דעתכם?
מה דעתכם על נושא הנמל החדש? כנסו לאתר והצביעו
http://www.tisazola.co.il